Zwem ABC

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt. Het Zwem-ABC biedt alle vaardigheden die een moderne recreant tegenwoordig nodig heeft bij het recreëren in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Niet de zwemslagen staan centraal maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden.

Zwemdiploma C licentie 2015 voor web

Zwemdiploma A licentie 2015 voor web

Zwemdiploma B licentie 2015 voor web

Bij het Zwem-ABC wordt in eerste  instantie veel aandacht besteed aan het watergewent maken van de leerlingen. Als de leerlingen zelfstandig kunnen drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase, het voortbewegen in het water met behulp van zwemslagen.

Bij het Zwem-ABC leert men 4 zwemslagen. De schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. De eerste 2 slagen dienen bij het A-diploma reeds goed uitgevoerd te worden. De eisen van de borst- en rugcrawl worden bij ieder diploma wat zwaarder. Daarnaast leert men diverse vaardigheden zoals koprol, onder water oriënteren, onder water zwemmen etc. Het 'jezelf kunnen redden' loopt als een rode draad door de gehele opleiding Zwem-ABC. Van vallen en opstaan in het water en uit het water klimmen zonder trapje te gebruiken bij A, tot met regenjack en lange broek aan zwemmen bij het C-diploma. Wie alle 3 diploma's (A, B en C) bezit krijgt het predikaat Zwemveilig.

In het Zwem ABC wordt de nadruk gelegd op het survival aspect.

Jezelf drijvend houden, onder water oriëntatie, en diverse voortbewegings technieken zoals borstcrawl en rugcrawl komen aan de orde. Op het moment dat het A diploma gezwommen moet worden, is het te laat om deze vaardigheden dan pas aan te leren. Daarom wordt hier al vanaf de eerste les mee begonnen.

In het ondiepe-en recreatiebad zult u dus deze vaardigheden telkens in speelse vormen terug zien komen. Het ziet er uit als spelen, maar wij zien dat als een spelenderwijs aangeleerde vaardigheid.

Bij dit onderdeel is het heel moeilijk uit te leggen hoe je tot het beste resultaat komt. Ieder kind is anders.

Je kunt nog zo goed vertellen hoe het moet, maar het kind moet het doen. Soms begrijpt een kind best hoe het moet, maar krijgt hij of zij het gewoonweg (nog) niet voor elkaar. Dan is het een kwestie van veel oefenen.

Als het kind het dan "door heeft" gaat het achter elkaar goed. Wanneer dat is, bepaalt het kind (onbewust).

 

   
© Zv LAC Rotterdam