Tips & Links

Alles over zwemles

Sinds kort is er een nieuwe website gelanceerd voor ouders waarop alle ins en outs over zwemles te vinden zijn:www.allesoverzwemles.nl.

De website zorgt voor meer duidelijkheid over diplomazwemmen, kleding en de uitvoering van de oefeningen in het water.

Op www.allesoverzwemles.nl staan alle erkende organisatoren van diplomazwemmen vermeld met de gegevens die bekend zijn bij het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ.

___________________________________________________________________________

Vakantietips over veilig zwemmen

Wat is er op warme dagen nou fijner dan lekker afkoelen aan het strand of bij een recreatiemeertje? Hou uw kinderen in de gaten en laat ze niet alleen het water ingaan.

Zwemmen in open water is echt anders dan in een zwembad! De diepte is moeilijk in te schatten, omdat de bodem vaak niet te zien is. Door het vaak koude water kan er kramp ontstaan of onderkoeling. Vooral in zee onderschatten mensen nog wel eens de kracht van stromend water.

Ook al worden er allerlei maatregelen genomen om het verblijf aan zee of recreatieplas zo veilig mogelijk te maken, toch moet u als ouder altijd goed blijven opletten en uw kind niet uit het oog verliezen.

 

 Gaat u naar het zwembad, let dan op het volgende:

 •  Blijf uit de buurt van openingen en roosters in zwembaden/bassins.

 • Ga niet zwemmen buiten de openingsuren en als die niet duidelijk zijn, vraag dan naar de  huisregels: na openingsuren is zuigkracht vaak sterker. 

 • Mocht iemand vastgezogen zitten, dan is rollen het beste om de persoon te bevrijden. Ga  vooral niet tillen.

 

Gaat u naar het strand, let dan op het volgende: 

 • Kijk in zee uit voor de stroming, die is vaak sterker dan verwacht.

 • Ga met uw kind niet te diep het water in.

Te diep is: als het water boven zijn of haar  heupen staat. Zet uw kind in een zwinnetje.

Een zwinnetje is een stuk ondergelopen strand. Het water is daar meestal warmer.

Let op: u kunt uw kind alleen veilig in een zwin zetten als deze niet in verbinding staat met de zee. Als een zwin wel in verbinding staat  met de zee en het is afgaand water, dan kunnen er sterke stromingen ontstaan richting de zee.

 

 • Let goed op de vlaggen.

 • Zorg dat uw kind weet waar u zit. De oriëntatiepalen helpen hierbij. Laat uw kindje zich bewust  worden bij welke paal u zit. Komt u vaker op het strand, kies dan steeds voor dezelfde paal.

Zorg ook dat uw kind weet waar de reddingsbrigade zit en wat zij doen.

 • Zorg dat uw kind een telefoonnummer op het lichaam draagt, bijv. in de vorm van een    polsbandje. Deze zijn op veel nederlandse stranden verkrijgbaar.

 • Kijk uit met het gebruik van opblaasbare rubberboten, luchtbedden, zwemvleugels enzovoort.  Omdat ze nogal  windgevoelig zijn, drijven ze snel af.

 • Leer uw kind dat het niet in open water mag duiken of springen. U weet nooit hoe diep het is en  wat er op de bodem  ligt.

 • Gaat u met uw kind varen op een boot, doe uw kind dan een reddingsvest aan.

 

 

 

 

   
© Zv LAC Rotterdam