Zwem ABC

Sinds oktober 1998 gaat iedereen die leert zwemmen in opleiding voor het Zwem-ABC. Het Zwem-ABC staat voor een kindvriendelijke manier van leren zwemmen, waarbij zwemveiligheid een prominente rol inneemt. Het Zwem-ABC biedt alle vaardigheden die een moderne recreant tegenwoordig nodig heeft bij het recreëren in subtropische zwemparadijzen en bij activiteiten op, in en aan het buitenwater. Het Zwem-ABC kent een logische opbouw, waardoor leerlingen bij het behalen van ieder diploma vaardiger en veiliger worden. Niet de zwemslagen staan centraal maar het veilig en vrij bewegen in het water onder alle omstandigheden.

Zwemdiploma C licentie 2015 voor web

Zwemdiploma A licentie 2015 voor web

Zwemdiploma B licentie 2015 voor web

Bij het Zwem-ABC wordt in eerste instantie veel aandacht besteed aan het watergewent maken van de leerlingen. Als de leerlingen zelfstandig kunnen drijven op borst en rug, is het tijd voor de volgende fase, het voortbewegen in het water met behulp van zwemslagen.

Bij het Zwem-ABC leert men 4 zwemslagen. De schoolslag, enkelvoudige rugslag, borstcrawl en rugcrawl. De eerste 2 slagen dienen bij het A-diploma reeds goed uitgevoerd te worden. De eisen van de borst- en rugcrawl worden bij ieder diploma wat zwaarder. Daarnaast leert men diverse vaardigheden zoals koprol, onder water oriënteren, onder water zwemmen etc. Het 'jezelf kunnen redden' loopt als een rode draad door de gehele opleiding Zwem-ABC. Van vallen en opstaan in het water en uit het water klimmen zonder trapje te gebruiken bij A, tot met regenjack en lange broek aan zwemmen bij het C-diploma. Wie alle 3 diploma's (A, B en C) bezit krijgt het predikaat Zwemveilig.

In het Zwem ABC wordt de nadruk gelegd op het survival aspect.

Jezelf drijvend houden, onder water oriëntatie, en diverse voortbewegings technieken zoals borstcrawl en rugcrawl komen aan de orde. Op het moment dat het A diploma gezwommen moet worden, is het te laat om deze vaardigheden dan pas aan te leren. Daarom wordt hier al vanaf de eerste les mee begonnen.

In het ondiepe-en recreatiebad zult u dus deze vaardigheden telkens in speelse vormen terug zien komen. Het ziet er uit als spelen, maar wij zien dat als een spelenderwijs aangeleerde vaardigheid.

Bij dit onderdeel is het heel moeilijk uit te leggen hoe je tot het beste resultaat komt. Ieder kind is anders.

Je kunt nog zo goed vertellen hoe het moet, maar het kind moet het doen. Soms begrijpt een kind best hoe het moet, maar krijgt hij of zij het gewoonweg (nog) niet voor elkaar. Dan is het een kwestie van veel oefenen.

Als het kind het dan "door heeft" gaat het achter elkaar goed. Wanneer dat is, bepaalt het kind (onbewust).

Wij bieden het enige echte Zwem-ABC

In Nederland mag iedereen zwemles aanbieden en een zwemdiploma uitgeven. Dit is namelijk niet wettelijk geregeld. De verschillende zwemdiploma’s leiden helaas niet altijd op tot dezelfde Zwemveiligheidsnorm.

Wij hebben echter de Licentie Zwem-ABC en worden elk jaar onafhankelijk getoetst op een groot aantal kwaliteitscriteria door de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zo weet je als ouder zeker dat de zwemlessen en het zwemdiploma voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnorm en leg je de basis voor een leven lang zwemplezier en –veiligheid.

Dit geeft je als ouder/verzorger 4 zekerheden:

✓ Gediplomeerde en gekwalificeerde zwemonderwijzers, zodat je kind in veilige handen is en met plezier naar zwemles gaat. Zo werken de zwemonderwijzers volgens de Gedragscode Zwembranche, hebben een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en blijven bijgeschoold.
✓ Je kind ontvangt de Nationale Zwemdiploma’s van het Zwem-ABC. Deze diploma’s voldoen aan de Nationale Zwemveiligheidsnormen. Dit officiële diploma wordt bijvoorbeeld erkend door brandweer, politie en sportopleidingen voor de uitoefening van verschillende beroepen.
✓ De zwemlesaanbieder hanteert een helder beschreven zwemlesmethode, zodat je kunt bepalen welke aanbieder het beste bij jouw kind past. Tijdens de zwemles wordt je als ouder ook goed op de hoogte gehouden van de vorderingen van je kind.
✓ Een constante kwaliteit van de zwemlesaanbieder, geborgd door onafhankelijke jaarlijkse controle en toetsmomenten bij het diplomazwemmen.

Dus: kies bewust en ga voor zekerheid.

   
© Zv LAC Rotterdam